Lifestyle Informatics

Laat mensen meer leven

Mensen helpen met artificial intelligence

In de artificial intelligence opleiding Lifestyle Informatics leer je tools en programma's te ontwikkelen om het dagelijks leven van mensen prettiger, veiliger en gezonder te maken. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een intelligente leefomgeving voor ouderen, slimme trainingsprogramma’s voor sporters, of intelligente sensoren en hulpmiddelen tegen stress. We zien steeds meer toepassingen van artificial intelligence (AI) terug in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan zorgrobot Alice en apps om depressieve mensen te ondersteunen.

De bachelor Lifestyle Informatics is een multidisciplinaire opleiding. Je leert kijken naar hoe mensen leven en hoe je techniek kunt inzetten om de kwaliteit van dit leven te verhogen. Daarom leer je ook hoe nieuwe technieken werken, zodat je kennis van het medische en psychologische domein én artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) & informatica bundelt tot theoretische en praktische vaardigheden waarmee je straks als Lifestyle Informatics-expert het verschil maakt. En soms al tijdens je studie, zoals student Fabian Dophemont, die voor zijn bachelorscriptie onderzocht hoe smartphonegebruik tijdens het fietsen verminderd kan worden.

Wat leer je bij Lifestyle Informatics?

Wat kun je als student concreet aan het eind van je bachelor Lifestyle Informatics? Je kunt er op deze site nog veel meer over vinden, maar in deze video kun je alvast 3 afstudeerprojecten bekijken van studenten Lifestyle Informatics. 

Verder kijken als artificial intelligence-expert

Maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, ongezond eten en toenemende werkdruk hebben een grote impact op ons zorgstelsel. Om dergelijke complexe gezondheidsvraagstukken op te lossen, ontwikkel je vanuit het VU-thema Human Health & Life Sciences multidisciplinaire skills. Tijdens je opleiding werk je samen met onder andere medici, biologen en artificial intelligence professionals aan de hand van praktijkopdrachten.

Artificial intelligence-expert worden? Kom proefstuderen bij LI!

Ben je op zoek naar een exacte opleiding met een praktisch doel? Heb jij affiniteit met psychologie en/of criminologie, medische wetenschappen en artificial intelligence & informatica? Wil je iets voor de maatschappij betekenen? Kom dan kennismaken met Lifestyle Informatics tijdens een dagje Proefstuderen hier op de VU-campus aan de Zuidas.

Als afgestudeerd Lifestyle Informatics-expert sta je sterk op de arbeidsmarkt: bijna alle afgestudeerden vinden snel een baan. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van nieuwe hulpmiddelen in het onderwijs of de zorg, zoals zorgrobot Alice, ondersteuning bij depressiviteit, e-learning applicaties of een carrière als Applicatieontwikkelaar van een technologische start-up, Kennismanager of Informatie-analist bij een bedrijf of gezondheidsinstelling. Je kunt ook verder in de wetenschap, bijvoorbeeld met een promotieplaats binnen onze onderzoeksafdeling. Bekijk hier een filmpje met een voorbeeld van onderzoek en toepassing van LI/AI-onderzoeksgroep AAL-VU

Veel bachelorstudenten kiezen ervoor hun kennis te verdiepen met een masteropleiding. Je bachelordiploma Lifestyle Informatics geeft je onder meer rechtstreeks toegang tot onze tweejarige master Artificial Intelligence: een interessant programma met verschillende afstudeerrichtingen. Kies je voor de minor Bioinformatics and Systems Biology in je derde jaar, dan kun je na je bachelor LI ook doorstromen naar de topmaster Bioinformatics & Systems Biology. Voor een overzicht van alle masters ga je naar www.vu.nl/masters.

Vwo-diploma

Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Lifestyle Informatics studeren:

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij 
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde A of B. 


Hbo (propedeuse/opleiding) 
Instromen in de bachelor Lifestyle Informatics op basis van een hbo-propedeuse/opleiding? Dat kan als je hiernaast ook een deelcertificaat hebt behaald voor het vak Wiskunde A of B op 6 vwo-niveau.

Hbo/wo (afgeronde opleiding) 
Instromen in de bachelor Lifestyle Informatics op basis van een afgeronde hbo- of wo opleiding (zonder vwo-diploma)? Dat kan als je hiernaast ook een deelcertificaat hebt behaald voor het vak Wiskunde A of B op 6 vwo-niveau.

      
Buitenlands diploma

Instromen met een vooropleiding die je in het buitenland aan het volgen bent of hebt behaald? Volg dan het volgende stappenplan om er achter te komen of je aanvullende eisen hebt voor toelating bij je vooropleiding:

 1. Meld je aan via Studielink
 2. Ga naar Vunet en rond je aanmelding af via 'Aanmelding Afronden'
 3. Je hoort vervolgens per mail of en zo ja, aan welke eisen je moet voldoen om toelaatbaar te zijn tot de opleiding.

In het algemeen moet je een diploma hebben gehaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Nederlands / NT2-II
 • Wiskunde A of B

Ouder dan 21?       
Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je worden toegelaten door middel van het zogenaamde colloquium doctum. Je moet dan de volgende deelcertificaten behalen:

 • Engels
 • Wiskunde A of B

 Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

 

Na het maken van je studiekeuze biedt VU Matching je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Het tweede onderdeel is de activiteit van de opleiding op de VU Campus.

Als je je vóór 1 mei hebt aangemeld in Studielink en je hebt vervolgens ingelogd op VUnet, dan ontvang je rond eind april automatisch een uitnodiging voor de matchingsactiviteit op de campus. De matchingsactiviteit voor deze opleiding wordt gehouden op donderdag 7 juni 2018. Houdt deze dag vrij in je agenda. Zodra er details over de activiteit bekend zijn, worden deze hier gecommuniceerd.

Wil je meer informatie over de matchingsactiviteit? Neem dan contact op met de matchingscoördinator van de Faculteit der Bètawetenschappen: matching.beta@vu.nl. Voor algemene informatie over VU Matching, kun je terecht op www.vu.nl/vumatching.

Waar gaat je vraag over?Waar je terecht kunt
Inhoudelijke vragen over de studie, toelatingseisen en regelingenStudieadviseur
Natalia Silvis-Cividjian
E-mail: n.silvis@few.vu.nl
Tel. (020) 59 87513
Collegegeld, aanmelden, Studielink en VUnetStudentenbalie
studentenbalie@vu.nl
Iedere werkdag van 10.30 tot 12.30 uur en 14.00 tot 17.00 uur op 020-5985020.
Open dagen, Proefstuderen, schoolvoorlichtingDienst Communicatie & Marketing
studiekeuze.beta@vu.nl     


Proefstuderen
Wil je een dagje langskomen bij LI? Kom Proefstuderen!

Facebook-icoon

Dit ga je doen

Lifestyle Informatics combineert psychologische en biomedische vakken met vakken over kunstmatige intelligentie of artificial intelligence, modelleren, informatie en communicatie. Tijdens je studie ga je experimenteren, analyseren en menselijke processen en taken beschrijven. Je ontwerpt hulpmiddelen die menselijke processen en taken begrijpen. Je studeert aan de faculteit der Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit, maar je volgt naast wiskunde, kunstmatige intelligentie / AI, informatica en logica ook vakken uit opleidingen van andere faculteiten, zoals Psychologie en Geesteswetenschappen.

Tijdsbesteding
Deze opleiding duurt drie jaar. Je volgt ongeveer 40% practica, 40% hoorcolleges en 20% werkcolleges.

Meer informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Samenvatting Lifestyle Informatics

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden voor

1 mei

Startdatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend studie advies

norm: 42 EC

VWO profiel

NG/EM/NT/CM (met wiskunde A of Wiskunde B)

Interessegebied

Gedrag en Maatschappij
Gezondheid en Beweging
Informatica, Wiskunde en Bedrijf

Tessa de Jong

Tweedejaars studente bachelor Lifestyle Informatics

Ik vond het in het begin moeilijk om een vervolgopleiding te kiezen. Ik ben altijd al breed geïnteresseerd geweest, en heb ook een profiel gekozen waarmee ik nog alle kanten op kon. Tijdens de Open dag kwam ik Lifestyle Informatics tegen en deze studie sprak me meteen aan. Ik zit nu in het tweede jaar en heb het erg naar mijn zin, vooral door de afwisseling. De ene periode leer je bij psychologie van alles over de hersenen, en de volgende periode leer je de game 'Snake' te programmeren of bouw je je eigen website.

Facebook-icoon