Medische Natuurwetenschappen

Zet je exacte kennis in om het welzijn van mensen te vergroten

Innovatie in de medische wereld

De smartphone als diagnosetool, op afstand bestuurbare pacemakers en 3-D geprinte organen: de ontwikkelingen in de medische wereld gaan razendsnel. Tijdens de bachelor Medische Natuurwetenschappen duik je in de wondere wereld van medische innovaties. Je studeert Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Informatica en Fysiologie in een medische context. Hierdoor leer je over de grenzen van je vakgebied heen te kijken en complexe medische problemen effectief op te lossen.

Met Medische Natuurwetenschappen aan de VU kies je een studie die uniek is in Nederland. Van alle gezondheidsopleidingen die je aan de VU kunt studeren is dit de meest exacte. Medische Natuurwetenschappen is een samenwerking tussen de bètafaculteiten en het VU medisch centrum. Deze zitten op één locatie: de VU campus - wel zo praktisch. Met deze brede bétaopleiding weet je straks bijvoorbeeld hoe de complexe apparaten in het ziekenhuis werken en hoe je ze verder kunt verbeteren. Al met al ontwikkel je je als medisch fysicus tot arts van de toekomst.

Verder kijken als medisch natuurwetenschapper?

Als student Medische Natuurwetenschappen leer je om over je eigen vakgebied heen te kijken vanuit het VU thema Human Health & Life Sciences. Samen met VU-experts en professionals van verschillende disciplines ga je praktijkopdrachten te lijf vanuit een multidisciplinaire aanpak. Zo ontwikkel jij je temidden van medici, technici, ethici en psychologen tot topexpert, klaar om de gezondheidszorg naar een hoger plan te tillen.

Studenten Medische Natuurwetenschappen staan over het algemeen bekend als gedreven studenten met een uitstekend carrièreperspectief. Eén van de unieke karakteristieken van de opleidingen is de mogelijkheid om het NVKF certificaat te halen. Deze opleiding kan dus een opstap zijn om klinisch fysicus te worden.

Medisch natuurwetenschapper worden? Kom proefstuderen

Geïnteresseerd in natuurwetenschappen, wiskunde én de medische wereld? Nieuwsgierig naar de nieuwste medische toepassingen? En ben je een teamspeler die het leuk vindt om samen te werken met collega’s met verschillende achtergronden? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen hier op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas. 

Als afgestudeerd medisch natuurwetenschapper heb je uitstekende kansen op de arbeidsmarkt: bijna alle afgestudeerden hebben binnen 3 maanden een baan. Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van genetica, bio-informatica, farmacie, moleculair onderzoek, vergrijzing en efficiëntere gezondheidszorg gaan namelijk razendsnel. Bovendien heeft de samenleving een toenemende behoefte aan specialisten die in een multidisciplinaire werkomgeving kunnen functioneren. Je diploma Medische Natuurwetenschappen opent deuren in de academische wereld, de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Je kunt straks bijvoorbeeld aan de slag als onderzoeker aan een universiteit of medisch centrum, of als klinisch fysicus of chemicus in het ziekenhuis. Maar je kunt ook in de medisch-technologische industrie aan de slag, bijvoorbeeld bij Philips Healthcare, Medtronic of TNO.

Wil je je graag verder specialiseren? Je bachelordiploma biedt direct toegang tot de VU-masteropleiding Medical Natural Sciences. Voor een overzicht van alle VU-masteropleidingen ga je naar www.vu.nl/masters.

Vwo-diploma

Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Medische Natuurwetenschappen studeren: 

 • Natuur en Gezondheid, aangevuld met Wiskunde B en Natuurkunde
 • Natuur en Techniek 
 • Economie en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde B, Scheikunde en Natuurkunde
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde B, Scheikunde en Natuurkunde

Hbo (propedeuse/opleiding) 
Instromen in de bachelor Medische Natuurwetenschappen op basis van een hbo-propedeuse/opleiding? Dat kan als je hiernaast ook deelcertificaten hebt behaald voor de vakken Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B op 6 vwo-niveau.

Hbo/wo (afgeronde opleiding) 
Instromen in de bachelor Medische Natuurwetenschappen op basis van een afgeronde hbo- of wo opleiding (zonder vwo-diploma)? Dat kan als je hiernaast ook deelcertificaten hebt behaald voor de vakken Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B op 6 vwo-niveau

      
Buitenlands diploma

Instromen met een vooropleiding die je in het buitenland aan het volgen bent of hebt behaald? Volg dan het volgende stappenplan om er achter te komen of je aanvullende eisen hebt voor toelating bij je vooropleiding:

 1. Meld je aan via Studielink
 2. Ga naar Vunet en rond je aanmelding af via 'Aanmelding Afronden'
 3.  Je hoort vervolgens per mail of en zo ja, aan welke eisen je moet voldoen om toelaatbaar te zijn tot de opleiding.

In het algemeen moet je een diploma hebben gehaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Nederlands / NT2-II
 • Wiskunde B
 • Natuurkunde
 • Scheikunde

Ouder dan 21?       
Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je worden toegelaten door middel van het zogenaamde colloquium doctum. Je moet dan de volgende deelcertificaten behalen:

 • Engels
 • Wiskunde B
 • Natuurkunde
 • Scheikunde

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

 

VU Matching
VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU. VU Matching helpt je bij het maken van een goede studiekeuze en bestaat uit een digitale vragenlijst en een activiteit van de opleiding.  De matchingsactiviteit van Medische natuurwetenschappen heeft plaatsgevonden op woensdag 7 juni. Als je je hebt afgemeld voor 7 juni dan is je gevraagd om een vervangende afspraak te maken met de studieadviseur.

Heb je je aangemeld na 1 mei, was je niet aanwezig op de matchingsdag en heb je geen vervangend gesprek gehad met de studieadviseur, dan is het sturen van een motivatiebrief verplicht. Heb je nog geen email ontvangen hierover, mail dan naar matching.beta@vu.nl om de richtlijnen voor de inhoud van je brief te ontvangen. Heb je vragen over de opleiding of twijfels over je keuze, neem dan contact op met voorlichter@mens-vu.nl.

Voor algemene informatie over VU Matching kun je terecht op www.vu.nl/vumatching.

Waar gaat je vraag over?Waar je terecht kunt
Inhoudelijke vragen over de studie, toelatingseisen en regelingenvoorlichter@mens-vu.nl
Collegegeld, aanmelden, Studielink en VUnetStudentenbalie
studentenbalie@vu.nl      
Bachelorvoorlichtingsdag, proefstuderen, schoolvoorlichtingDienst Communicatie & Marketing
studiekeuze.beta@vu.nl

Bachelordag
Laat je op de Bachelordag uitgebreid voorlichten op de informatiemarkt en bezoek de voorlichtingsronde van de opleiding.

Proefstuderen
Vanaf november kun je je weer aanmelden voor Proefstuderen bij Medische Natuurwetenschappen!

Schoolvoorlichting - hele jaar door
De voorlichter en studentvoorlichters komen naar scholen toe om informatie te geven over de bachelor MNW. Houd dus de voorlichtingsdagen van jouw school in de gaten! Mochten we niet langskomen, vraag dan je docent of decaan om contact op te nemen met ons. Dan kijken we of we alsnog een voorlichting kunnen geven!

Masterclass
Wil jij je meer verdiepen in de inhoud en beroepsperspectieven van de opleiding Medische Natuurwetenschappen, en tegelijkertijd een mooi portfolio opbouwen? Volg dan de Masterclass Medische Fysica!

emptyemptyemptyemptyFacebook-icoon

Dit ga je doen

In het eerste jaar doe je veel basiskennis op in de Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Informatica en Fysiologie in een medische context. Ook ga je zelf regelmatig praktische experimenten uitvoeren. Je leert hier de stappen van medisch onderzoek te doorlopen, van research tot rapportages. In het tweede en derde jaar is er ruimte om je kennis te verdiepen, onder meer op het gebied van diagnostiek en kankerbestrijding.

Tijdsbesteding
Hoorcolleges, werkcolleges en practica: gemiddeld 20 uur per week
Zelfstudie: gemiddeld 20 uur per week
Praktijkopdrachten: circa 50% van de contacturen

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Medische Natuurwetenschappen vind je in het jaarschema.

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Medische Natuurwetenschappen vind je in het jaarschema.

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Samenvatting Medische Natuurwetenschappen

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden voor

1 mei

Startdatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend studie advies

norm 42 EC

VWO profiel

NT - NG met Natuurkunde en Wiskunde B - EM met Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B - CM met Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B

Interessegebied

Natuurwetenschappen

Renata Zwerver

Facebook-icoon