Notarieel Recht

Speel een cruciale juridische rol in het belang van mensen, maatschappij en bedrijfsleven

Midden in de maatschappij staan

Het vakgebied van de notaris omvat alle belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. Als notaris word je ingeschakeld wanneer mensen een eigen onderneming starten, een huis kopen, gaan samenwonen, trouwen of overlijden. Je kunt betrokken zijn bij een echtscheiding of wanneer zakenpartners uit elkaar gaan. Je bent de schakel tussen de cliënt enerzijds en fiscale en andere juridische specialisten anderzijds. Daarbij heb je een unieke positie: je waarborgt de rechtszekerheid en bewaakt daarbij de belangen van alle partijen.

De Vrije Universiteit van Amsterdam is één van de drie universiteiten waar je je in dit vakgebied kunt bekwamen. Bij de opleiding Notarieel Recht aan de VU kun je rekenen op veel persoonlijke aandacht. In vergelijking tot bijvoorbeeld Rechtsgeleerdheid is de jaargroep relatief klein. Als student Notarieel Recht sta je middenin de maatschappij. Je toetst je theoretische kennis door middel van praktijkgedreven discussies tijdens werkcolleges, maar ook door te pleiten tijdens het vak Pleitoefening, of door een stage te lopen. De docenten helpen je bij het vinden van een stageplek. 

Op één in Keuzegids Universiteiten 2017
Notarieel recht aan de VU wordt door de Keuzegids 2017 als beste beoordeeld. De Amsterdamse opleiding krijgt de meeste lof voor het studieprogramma en voor de aangeleerde vaardigheden zoals argumenteren en conclusies onderbouwen. Ook over praktische zaken hoeven studenten zich hier geen zorgen te maken: de informatievoorziening loopt gesmeerd en de faciliteiten in het nieuwe gebouw zijn prima.

Ook in de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2017, ingevuld door studenten van de opleiding, kwam de bachelor Notarieel Recht uit de verf als beste opleiding binnen het studiegebied.

Verder kijken als notarieel jurist

Als Notarieel Recht-student werk je vanuit het VU-thema Governance for Society aan de juridische vraagstukken van morgen. De opleiding heeft deels een wetenschappelijke en deels een praktijkgerichte oriëntatie, in beide gevallen prikkelen docenten je om het beste uit jezelf te halen. Je studentenleven speelt zich de komende jaren af aan de dynamische Zuidas, hét zakencentrum van Nederland. Via ons netwerk zorgen we ervoor dat je eenvoudig kunt kennismaken met andere specialismen en interessante bedrijven.De meeste afgestudeerde studenten besluiten zich verder te specialiseren via een van onze masters. Je kunt direct starten met de master Notarieel Recht, maar er zijn ook andere mogelijkheden, zie www.rechten.vu.nl/masters.

Na het behalen van je bachelor en master notarieel recht kun je aan de slag als notarieel jurist, een mooie rol waarin je cliënten adviseert op zowel zakelijk als privégebied, bij juridische en fiscale zaken. Als iemand bijvoorbeeld een eigen onderneming wil starten, besteed je aandacht aan het ondernemingsrecht en het fiscale recht. Met jouw brede basiskennis kun je ook je carrière vervolgen in het bedrijfsleven zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, bij een belastingadvieskantoor, bij de overheid, het Kadaster of je wetenschappelijke ambities nastreven bij een universiteit als docent of onderzoeker.

Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Notarieel Recht studeren: 

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

 

Hbo (propedeuse/opleiding) 
Instromen in de bachelor Notarieel Recht op basis van een hbo-propedeuse/opleiding? Dat kan als je hiernaast ook een deelcertificaat hebt behaald voor het vak Nederlands op 6 vwo-niveau.

Hbo/wo (afgeronde opleiding) 
Instromen in de bachelor Notarieel Recht op basis van een afgeronde hbo- of wo opleiding (zonder vwo-diploma)? Dat kan. Er zijn geen aanvullende eisen.

      
Buitenlands diploma

Instromen met een vooropleiding die je in het buitenland aan het volgen bent of hebt behaald? Volg dan het volgende stappenplan om er achter te komen of je aanvullende eisen hebt voor toelating bij je vooropleiding:

 1. Meld je aan via Studielink
 2. Ga naar Vunet en rond je aanmelding af via 'Aanmelding Afronden'
 3. Je hoort vervolgens per mail of en zo ja, aan welke eisen je moet voldoen om toelaatbaar te zijn tot de opleiding.

In het algemeen moet je een diploma hebben gehaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Geschiedenis
 • Engels
 • Nederlands

Ouder dan 21?       
Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je worden toegelaten door middel van het zogenaamde colloquium doctum. Je moet dan de volgende deelcertificaten behalen:

 • Engels
 • Nederlands
 • Geschiedenis
 • Naar keuze Duits of Frans of Spaans


Deficiënties wegwerken?
 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.


Ja, ga je ervoor?

Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

 

Als je de opleiding Notarieel recht bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid wilt volgen, kan je deelnemen aan de Matchingsactiviteit. Dit is niet verplicht, maar zeer aan te raden. VU Matching geeft je namelijk een realistisch beeld van de opleiding. Past de opleiding bij jouw interesses en capaciteiten? VU Matching vergroot jouw kans om de opleiding succesvol te doorlopen.

De matchingsactiviteit vindt plaats op maandag 4 juni 2018. Je ontvangt automatisch een uitnodiging wanneer je je via Studielink hebt aangemeld voor de opleiding en je al een keer hebt ingelogd in de VU-portal, bijvoorbeeld om de matchingsvragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst is wel verplicht.

Voor overige vragen kun je ook mailen naar matching.rechten@vu.nl.

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding, toelatingseisen of voorlichtingsactiviteiten? Stel ze via contact@vu.nl


Heb je vragen over matching, dan kun je mailen naar matching.rechten@vu.nl.

Proefstuderen
Tijdens een dag proefstuderen kan je je goed laten informeren en kennis maken met zowel de studie, het gebouw als met studenten. In het najaar en het voorjaar is het mogelijk om te proefstuderen.

    

Facebook-icoon

V.I.V.A. is de bloeiende en actieve studentenvereniging van de notariële opleiding. De vereniging is een combinatie van een studievereniging en een gezelligheidsvereniging. V.I.V.A. organiseert excursies naar notariskantoren en naar de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap, maar ook reizen naar het buitenland, borrels, festiviteiten en een jaarlijkse barbecue.


V.I.V.A.                        V.I.V.A. 2

Dit ga je doen

In het eerste jaar volg je alle vakken samen met studenten van Rechtsgeleerdheid, in het tweede en derde bachelorjaar volg je sommige vakken samen met studenten van Rechtsgeleerdheid in combinatie met notariële kernvakken zoals Notariswet, Erfrecht, Huwelijksrecht en Verbreding Goederenrecht A en B. Ook komt het ondernemings- en het fiscale recht uitgebreid aan de orde met vakken zoals Ondernemingsrecht, Bedrijfseconomie en Belastingrecht. Je doet theoretische kennis op, maar bent ook praktisch bezig. Zo leer je hoe je relevante wetgeving kunt vinden, hoe je een juridisch valide betoog opzet en een wetenschappelijke paper schrijft. Tijdens de werkgroepen oefen je discussiëren en argumenteren. Kortom: een veelzijdige opleiding!

Meer informatie over de vakken in elk jaar vind je in de studiegids.

Tijdsbesteding
Contacturen: ± 14
Zelfstudie voltijd: ± 28
Totaal voltijd: ± 42

Het eerste jaar loopt parallel met de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Je kunt dus na het behalen van het eerste jaar nog probleemloos overstappen naar het tweede jaar van de bacheloropleiding Notarieel recht. Na het eerste jaar geldt het bindend studieadvies.


Vakken
Periode 1
Inleiding in de Rechtswetenschap
Beginselen Staatsrecht
Periode 2
Beginselen Strafrecht 
Inleiding Verbintenissenrecht 
Periode 3
Inleiding Goederenrecht  Personen en Familierecht
Periode 4
Encyclopedie der Rechtswetenschap 1 (Academische Kern)
Beginselen Bestuursrecht 
Juridische Vaardigheden (Juridische Argumentatie)
Periode 5
Beginselen Europees Recht
Rechtsgeschiedenis (Academische Kern)
Juridische Vaardigheden (Wetenschappelijk schrijven - Paper)
Periode 6
-

Je gaat de diepte in en bekijkt alle kanten van een zaak vanuit verschillende rechtsgebieden: civielrechtelijk, fiscaalrechtelijk en bestuursrechtelijk. Je volgt een deel van de vakken samen met studenten Rechtsgeleerdheid. Vanwege de strikte eisen die worden gesteld aan het beroep van notaris, bestaat de opleiding Notarieel recht uitsluitend uit verplichte vakken, waaronder specifiek notariële vakken zoals Notariswet en Verbreding Goederenrecht.


Vakken
Periode 1
Notariswet
Contractenrecht
Periode 2
Erfrecht 1
Goederenrecht
Periode 3
Burgerlijk Procesrecht en Insolventierecht
Periode 4
Vennootschaps- en Rechtspersonenrecht
Verbreding Goederenrecht A 
Periode 5
Capita Selecta Notarieel Vermogensrecht
Bestuursrecht
Periode 6
Erfrecht 2

Je verdiept je in vakken als Ondernemingsrecht, Belastingrecht en Huwelijksvermogensrecht. Ook krijg je in dat jaar je belangrijkste vaardighedentraining bij het vak Pleitoefening. Je sluit het derde jaar (en daarmee je bacheloropleiding) af met een bachelorscriptie.


Vakken
Periode 1
Belastingrecht 1
Ondernemingsrecht Pleitoefening (herkansing)
Periode 2
Belastingrecht 2
Bedrijfseconomie 1
Pleitoefening (herkansing)
Bachelorscriptie
Periode 3
Belastingrecht 3
Bedrijfseconomie 2
Bachelorscriptie
Periode 4
Verbreding Goederenrecht B
Huwelijksvermogenrecht
Pleitoefening (1e gelegenheid)
Periode 5
Encyclopedie der Rechtswetenschap 2 (Academische Kern)
Huwelijksvermogenrecht
Pleitoefening (1e gelegenheid)
Bachelorscriptie
Periode 6
Bachelorscriptie

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Notarieel Recht vind je in het jaarschema.

Het eerste jaar loopt parallel met de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Je kunt dus na het behalen van het eerste jaar nog probleemloos overstappen naar het tweede jaar van de bacheloropleiding Notarieel recht. Na het eerste jaar geldt het bindend studieadvies.


Vakken
Periode 1
Inleiding in de Rechtswetenschap
Beginselen Staatsrecht
Periode 2
Beginselen Strafrecht 
Inleiding Verbintenissenrecht 
Periode 3
Inleiding Goederenrecht  Personen en Familierecht
Periode 4
Encyclopedie der Rechtswetenschap 1 (Academische Kern)
Beginselen Bestuursrecht 
Juridische Vaardigheden (Juridische Argumentatie)
Periode 5
Beginselen Europees Recht
Rechtsgeschiedenis (Academische Kern)
Juridische Vaardigheden (Wetenschappelijk schrijven - Paper)
Periode 6
-

Je gaat de diepte in en bekijkt alle kanten van een zaak vanuit verschillende rechtsgebieden: civielrechtelijk, fiscaalrechtelijk en bestuursrechtelijk. Je volgt een deel van de vakken samen met studenten Rechtsgeleerdheid. Vanwege de strikte eisen die worden gesteld aan het beroep van notaris, bestaat de opleiding Notarieel recht uitsluitend uit verplichte vakken, waaronder specifiek notariële vakken zoals Notariswet en Verbreding Goederenrecht.


Vakken
Periode 1
Notariswet
Contractenrecht
Periode 2
Erfrecht 1
Goederenrecht
Periode 3
Burgerlijk Procesrecht en Insolventierecht
Periode 4
Vennootschaps- en Rechtspersonenrecht
Verbreding Goederenrecht A 
Periode 5
Capita Selecta Notarieel Vermogensrecht
Bestuursrecht
Periode 6
Erfrecht 2

Je verdiept je in vakken als Ondernemingsrecht, Belastingrecht en Huwelijksvermogensrecht. Ook krijg je in dat jaar je belangrijkste vaardighedentraining bij het vak Pleitoefening. Je sluit het derde jaar (en daarmee je bacheloropleiding) af met een bachelorscriptie.


Vakken
Periode 1
Belastingrecht 1
Ondernemingsrecht Pleitoefening (herkansing)
Periode 2
Belastingrecht 2
Bedrijfseconomie 1
Pleitoefening (herkansing)
Bachelorscriptie
Periode 3
Belastingrecht 3
Bedrijfseconomie 2
Bachelorscriptie
Periode 4
Verbreding Goederenrecht B
Huwelijksvermogenrecht
Pleitoefening (1e gelegenheid)
Periode 5
Encyclopedie der Rechtswetenschap 2 (Academische Kern)
Huwelijksvermogenrecht
Pleitoefening (1e gelegenheid)
Bachelorscriptie
Periode 6
Bachelorscriptie

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Notarieel Recht vind je in het jaarschema.

Samenvatting Notarieel Recht

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden voor

1 mei 2017; in uitzonderlijke gevallen ook na 1 mei

Startdatum

1 september 2017

Vorm

Voltijd

VWO profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur

Kevin Bonapart

Bachelorstudent

Kevin Bonapart

"De bacheloropleiding Notarieel recht aan de VU is de perfecte studie voor de rechtenstudent: je bestudeert specifieke rechtsgebieden met grote maatschappelijke relevantie. Tijdens de bachelor krijg je naast de algemene, reguliere rechtenvakken ook vakken waarmee je jezelf kunt onderscheiden, je wordt goed in iets wat weinig mensen kunnen.

De notariële studie zorgt voor een goede basis waarmee je alle kanten op kunt. Door het behalen van enkele extra vakken verkrijg je het Civiel effect en kun je, behalve in het notariaat, ook aan de slag in de advocatuur of in de rechterlijke macht. Daarnaast is de VU dè universiteit om te studeren in Amsterdam: de sfeer, de docenten, de diversiteit en de organisatie van de universiteit maken mijn studietijd een smaakvolle beleving."

Foto: Babette Meyer

Lars Buiten

Bachelorstudent

Lars Buiten

"De notaris, de vrije ondernemer met overheidstaken bekleed, past het recht toe dat onder de noemer 'notarieel recht' kan worden geplaatst. Dit recht laat zich beschrijven als een privaatrechtelijke verzameling van rechtsgebieden, dat onder meer de taak heeft om de juridische - maar ook de feitelijke - relaties tussen burgers in goede banen te leiden. Dit recht dat zo dicht bij de praktijk ligt, waar iedereen elke dag mee te maken heeft, is wat mij fascineert, intrigeert en motiveert. De Vrije Universiteit Amsterdam is één van de enkele universiteiten die de studie notarieel recht aanbiedt en is naar mijn mening een gouden kans!"

Foto: Babette Meyer

Facebook-icoon