Econometrics and Operations Research: Econometrics and Data Science

Sta vooraan in de big data revolutie

Econometrics and Data Science

AACSB

Econometrics and Data Science studeren?

Tijdens de bacheloropleiding Econometrics and Data Science aan de Vrije Universiteit (VU) leer je problemen in de economie, business en finance op te lossen door de technieken van data science te gebruiken. Hoeveel vraag zal er zijn naar een bepaald product bij Amazon? Hoe zal de verkoop reageren op een prijsverandering? Zal een KLM-vlucht van Amsterdam naar New York volgeboekt zijn? Hoe snel zal de Nederlandse economie herstellen van een crisis? Hoe zal het financieel risico na verloop van tijd evolueren? Door econometrie en data science te studeren kun je deze vragen beantwoorden.

Econometrics and Data Science is een specialisatie binnen Econometrie en Operationele Research, dat beoordeeld werd als een van de beste Nederlandse bacheloropleidingen door de Keuzegids Universiteiten 2019. De specialisatie Econometrics and Data Science biedt een ideale combinatie van methoden uit de computerwetenschappen en de analyse van statistische gegevens, zodat je de meest uitdagende problemen in de economie, business en finance kunt aanpakken.

Na de bacheloropleiding kun je kiezen uit een aantal masteropleidingen. Met een diploma in de econometrie op zak ben je erg in trek op de arbeidsmarkt. Je onderscheidt je door jouw kwantitatieve expertise, gecombineerd met kennis van economie en business.

Keuzegids Universiteiten 2019

topopleiding_2020

De opleiding wordt in het Engels gegeven. Je kunt ervoor kiezen om Nederlandstalige werkgroepen te volgen in het eerste jaar.

Eerste jaar
In het eerste jaar concentreer je je vooral op de beginselen van de wiskunde, programmering, kansberekening en statistiek, in combinatie met economie en finance.

Bekijk ook de studiegids van jaar 1

Tweede jaar
In het tweede jaar ligt de nadruk op de belangrijkste methoden in de econometrie, computerwetenschap en statistiek. Bovendien bestudeer je de ethische aspecten van data science. Je voert ook verschillende casussen uit in groepsverband, waarvan sommige op aanvraag van bedrijven. Dit is een goede manier om al vroeg tijdens je studie contacten te leggen in het bedrijfsleven.

Bekijk ook de studiegids van jaar 2

Derde jaar
In het eerste semester kun je kiezen voor een minor binnen of buiten de faculteit, een stage of een verblijf in het buitenland. In het tweede semester volg je verschillende diepgaande cursussen in machinaal leren en econometrie. Tenslotte schrijf je een bachelorscriptie over een onderwerp dat je interesseert. 

Bekijk ook de studiegids van jaar 3

Klik hier voor het jaarschema van de opleiding.

 • Aan de VU bieden we Econometrics and Data Science op bachelorniveau aan, een unieke combinatie. 
 • De VU biedt een internationale opleiding gericht op de internationale arbeidsmarkt, met veel aandacht voor methodologie en theorie. Toekomstige werkgevers zijn gemakkelijk te vinden in de op een steenworp afstand gelegen Zuidas.
 • Aan de VU leer je meerdere programmeertalen kennen, zoals Hadoop, Python en R. Daardoor heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.
 • De VU is een universiteit met een toegankelijke campus waar je studenten van alle studierichtingen ontmoet.
 • Studievereniging Kraket is niet alleen actief en gezellig, maar helpt je ook met vragen over je studie. Binnen de opleiding zijn de lijnen kort en komen studenten en docenten gemakkelijk met elkaar in contact!
 • Afgestudeerde econometristen zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. De VU helpt je actief om de baan te vinden die het best bij je past.
 • Je vindt techniek en wiskunde interessante schoolvakken.
 • Je houdt ervan te zoeken tot de puzzelstukjes op hun plaats vallen en lost graag moeilijke problemen op.
 • Je bent nieuwsgierig, een doorzetter en niet bang om hard te werken. 
 • Je hebt een Nederlands vwo-diploma met wiskunde B (wiskunde D is een pré) of een gelijkwaardig diploma.

Masters
De meeste studenten volgen de masteropleiding Econometrie en Operationele Research nadat ze hun bachelordiploma gehaald hebben. Sommige studenten combineren dit ook met marketing- of financevakken van andere masteropleidingen.

Arbeidsmarkt
Econometrics and Data Science is een veelzijdig studieprogramma dat je veel verschillende mogelijkheden biedt. Dankzij een stevige basis in wiskunde, statistiek en econometrie, jouw praktische kennis van data science en probleemoplossende vaardigheden zullen werknemers uit uiteenlopende sectoren in jou geïnteresseerd zijn, met inbegrip van adviesbureaus, grote bedrijven, startups en bedrijven in de financiële sector.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Econometrie en Operationele Research: Econometrics and Data Science studeren:

 • Natuur en Gezondheid, aangevuld met Wiskunde B
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde B.
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde B. 

Hbo propedeuse
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde B* en Engels. 

*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.

Hbo bachelor
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde B* en Engels. 

*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.

Ouder dan 21?
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Wiskunde B
 • Geschiedenis

Matching 2020
De VU vindt het belangrijk dat jij goed past bij ons en deze opleiding. Met de verplichte studiekeuzecheck bekijken we of er een match bestaat. Deze check heet VU Matching en bestaat uit twee onderdelen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding in VUnet en het tweede onderdeel is de Matchingsactiviteit.

Deze opleiding biedt de matchingsactiviteit online aan, je hoeft hiervoor niet naar de VU te komen. Zodra je het aanmeldformulier in VUnet volledig heb ingevuld en bevestigd (voortgang 100%), kun je uitgenodigd worden voor de matchingsactiviteit (de logingegevens voor VUnet ontvang je na je aanmelding in Studielink). Let op: Deelname aan de Matchingsactiviteit is verplicht. Als je niet hebt deelgenomen kun je je niet inschrijven voor de opleiding!

De startdatum voor het versturen van de uitnodigingen is nu nog niet bekend. Houd je inbox in de gaten: de uitnodiging wordt gestuurd naar het emailadres dat je bij je aanmelding hebt opgegeven. Controleer ook regelmatig je spamfolder om zeker te zijn dat je geen berichten van ons misloopt. Na de matchingsactiviteit ontvang je een advies op maat. Als je je hebt aangemeld vóór 1 mei, dan is het advies niet-bindend. Heb je je na 1 mei aangemeld voor de opleiding, dan is het advies bindend. Bij een negatief bindend advies kun je je niet inschrijven voor deze opleiding.

Kijk voor meer informatie op VU Matching
Vragen over matching kun je mailen naar matching.sbe@vu.nl

Deficiënties wegwerken?
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Vragen? Wij antwoorden graag!

 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00). 
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 825 48 367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord.

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur). 
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl.

Bachelordag
Laat je op de Bachelordag uitgebreid voorlichten op de informatiemarkt en bezoek de voorlichtingsronde van de opleiding.

Proefstuderen
Tijdens een dag proefstuderen kan je je goed laten informeren en kennis maken met zowel de studie, het gebouw als met studenten.

Wil je graag in contact komen met een student of een dagje meelopen? Stuur een mailtje naar info@kraket.nl. De bestuursleden van Studievereniging Kraket brengen je graag in contact met studenten

Verander energie. Ontdek hier hoe!

Samenvatting Econometrics and Operations Research: Econometrics and Data Science

Taal

Engels

Duur

3 jaar (fulltime)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

VWO Profiel

NT of CM/EM/NG met Wiskunde B

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur
Gedrag en Maatschappij
Informatica, Wiskunde en Bedrijf

Facebook-icoonTwitter-icoonYoutube-icoon
    empty
;